torstai 25. lokakuuta 2012

7 hiusmyyttiä - totta vai tarua?

Parturi-kampaajan työssä kuulee monenlaisia uskomuksia asiakkaiden suusta. Nyt paljastan totuuden seitsemästä hiusmyytistä.

Hiukset kasvavat latvoista.
TARUA. Hiukset kasvavat päänahassa (eli parturikielellä hiuspohjassa) sijaitsevista hiustupista. Hiusten pidemmäksi kasvaminen näkyy toki latvoissa siten, että latvat esimerkiksi leukaan ulottuvassa tukassa alkavat vähitellen lähestyä kohti olkapäitä. Kuitenkin hiusten kasvamisen voi hahmottaa helpommin, kun ajattelee värjättyjen hiusten tyvikasvua: esimerkiksi vaalennetussa hiuksessa oma tumma tyvi näkyy kuukauden kuluttua tummana "kerroksena" lähellä hiuspohjaa (katso kuva alla).

vuodatus.net
Kaupan väreillä itse tehden saa saman lopputuloksen kuin kampaajan tuolissa.
ENEMMÄN TARUA KUIN TOTTA. Jos kaupan hiusvärin ostaja on tietoinen esimerkiksi hiuksen tummuusasteista, sävyistä, värien taittamisesta ja vastaväreillä pelaamisesta, on todennäköistä, että hän saa tehtyä itse itselleen hyvän värin. Tavallinen hiusasioihin perehtymätön kuluttaja kuitenkin yleensä olettaa, että hän voi ostaa kaupasta hiusvärin, levittää sen hiuksiinsa ja siten saada samanlaiset hiukset kuin purkin kuvassa. Lähes koskaan näin ei kuitenkaan käy. Pahimmillaan hiukset tulevat vihreiksi, menevät todella huonoon kuntoon tai jopa katkeavat. Suosittelen menemään aina värjättäväksi ammattilaiselle, koska heillä on tietotaito, jota kuluttajalla harvemmin on.

Värinpoistolla saa esiin värjättyjen hiusten alta oman luonnollisen hiusvärin takaisin.
TARUA. Värinpoistolla tarkoitetaan toimenpidettä, jossa hiuksesta poistetaan sekä värjäyksien, että oman luonnollisen hiusvärin väripigmenttiä. Hiuksesta tulee värinpoistossa vaaleampi kuin lähtötilanteessa (=vähäpigmenttisempi) eikä siis omaa luonnollista hiusväriä voi enää sillä saavuttaa. Jos olet siis värjännyt esimerkiksi vaaleanruskeat hiuksesi tummanruskeiksi ja teet värinpoiston, niin hiuksista ei tule enää samanlaiset vaaleanruskeat kuin mitä sinulla aiemmin oli vaan (värinpoiston voimakkuudesta ja vaikutusajasta riippuen) oranssihtavat tai kellertävät vaaleat.

Hiustenpidennyksiä ei saa pestä rakennepaikkaavilla eli korjaavilla tuotteilla.
TOTTA. Hiustenpidennykset on pinnoitettu, joten rakennepaikkaavat tuotteet pureutuvat tähän pinnoitukseen siten, että pidennyksistä tulee huonompikuntoiset ja takkuun menevät. Hiustenpidennyksiä kannattaa siis aina pestä mielellään värjätylle hiukselle tarkoitetuilla, kosteuttavilla tai silottavilla tuotteilla.

livescience.com
Sivusiiliä ei kannata leikata, vaikka mieli tekisi, koska sen takaisin kasvattaminen on niin tuskallinen prosessi. ENEMMÄN TARUA KUIN TOTTA. Jos haluaa leikkauttaa hiuksiinsa sivusiilin, niin mielestäni on fiksumpaa toteuttaa haaveensa kuin jossitella, että mitä sitten, jos joskus puolen vuoden päästä kyllästynkin siihen ja harmittaa. Eikö sitten puolen vuoden päästä harmita, kun on ollut sillä samalla vanhalla sivusiilittömällä tukalla koko ajan ja kaivannut muutosta? On totta, että siilistä pitkäksi kasvattaminen on todella pitkä prosessi, mutta voihan sitä aina helpottaa laitattamalla siiliin (kun se on kasvanut muutaman sentin mittaiseksi) pidennykset kasvattamisen ajaksi.

Alle 16-vuotiaille ei suositella hiusten värjäämistä.
TOTTA. Monet hiusvärit sisältävät aineita, joita ei suositella alle 16-vuotiaille suuren allergiariskin vuoksi. Nuorena värjääminen lisää altistumista voimakkaasti herkistäville aineille. Jos kuitenkin välttämättä haluaa teini-ikäisenä värjätä, suosittelen mielummin raidoittamista kampaajalla, koska siinä värimassa ei joudu kosketuksiin hiuspohjan kanssa. Aihe on nyt hyvin ajankohtainen, koska marraskuun alusta kaikissa kaupoissa myytäissä väreissä pitää olla merkinnät, ettei tuotetta ole tarkoitettu alle 16-vuotiaalle.

On outoa, että hiusten seasta päänahasta löytyy pyörteitä.
TARUA. Pyörteellä tarkoitetaan hiusten kasvusuuntaa eli sitä asentoa, jossa hius kasvaa ulos hiuspohjasta. Niitä löytyy jokaiselta ihmiseltä ainakin yksi, joillakuilla niitä on jopa 4-5. Useimmiten pyörteitä on otsalla, takaraivolla tai niskassa. Ei siis kannata mitenkään säikähtää, jos bongaa päästään pyörteen, koska se on enemmän kuin normaalia. (Etsi pyörylä myös alla olevasta kuvasta!)

hairstylestars.com

6 kommenttia:

  1. KORJAAN! Värinpoisto ei poista pigmenttiä hiuksesta, vaan muuttaa pigmenttiä värittömämmäksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kiitos korjauksesta. :) Onneksi pointti kuitenkin pysyy samana: värinpoistolla ei sitä omaa väriä enää saa palautettua.

      Poista
  2. Jee hyvä postaus ! Ite tosin käytän pidennyksissä colormaskia :D Ei oo vielä rupsahtanut, mutta pakko se on, että ne pysyy oikeen värisinä.. mielummin niin ku sillai että värjään koko aja niit :S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Color maskissahan tosiaan sanotaan, että korjaava tehohoito tai jotain vastaavaa, mutta jos olet todennut, että se ei sun pidennyksiä pilaa, niin ei mikään varmasti pelkän tekstin takia estä käyttämästä sitä silloin. :) On vaan aika riskipeliä lähteä kokeilemaan, mitä korjaavia uskaltaa käyttää ja mitä ei, itsellänihän Tigin korjaava pilasi pidennykseni. :/

      Poista
  3. AAMEN!
    Huhheijaa montako kertaa mulla on ollut kunnia kuunnella, kuinka joku haastaa Schwarzkopfin oikeuteen, koska väripurkissa luvattiin kaunista keskiruskeaa ja lopputulos olikin vihreä!! Varmasti joku valmistusvirhe väriaineessa, eiku? ;D

    VastaaPoista